Drumeții

Distracție si veselie de ziua României!

1 Decembrie 2017

Elevii noștri au petrecut și s-au distrat, la Cetatea Medievală Râşnov, alături de profesorii lor, domnii Vodă Alexandru și Pirtea Sorin, într-o excursie mult așteptată!

 

 

 

 

EXCURSIE ÎN NORDUL OLTENIEI

Poarta Sarulului

Elevii claselor a VII-VIII a la Poarta Sărutului

Excursia desfăsurată sub îndrumarea profesorilor însoțitori Pirtea Sorin, Vodă Alexandru, Sfetcu Camelia și Ivan Lavinia din 6 – 9 aprilie 2015, a avut ca obiectiv principal cunoșterea și înțelegerea valorilor culturale din Nordul Olteniei. Cazarea s-a făcut la Horezu, vatră de cultură și civilizație, se înscrie ca unul dintre punctele turistice importante din țara noastră. Este mentionat pentru prima oara în documentul dat la Râmnic la 5 septembrie 1487 de catre voievodul Vlad Călugărul. Satul este apoi donat de Constantin Brâncoveanu Mânăstirii Hurez. Așezarea se dezvoltă ceva mai mult dupa anul 1780, când devine cunoscut sub numele de Târgul Horezu, data de la care devine centru de plasa, apoi reședinta de raion. Prima școala a luat ființă în 1832. Odată cu noua împărțire administrativ teritorială din 1968, localitatea este declarată oraș și de atunci cunoaște o rapida ascensiune pe treptele urbanizării.

Olarit

Lecția de olărit

Printre obiective turistice vizitate se numără:

Muzeul Satului Vâlcean si-a conturat profilul sau tematic înca din 1974 sub forma unui sat muzeu, menit sa reconstituie pe o suprafata de 8 hectare, imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale.

 

 

pestera_muierilor

Peștera Muierilor

Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Peştera are o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o reţea de diverticule foarte greu accesibilă.

pestera_polovragi

Peștera Polovraci

Peştera Polovragi este situată pe malul stâng al Olteţului, la o altitudine de 670 m şi la 20 m înălţime faţă de talvegul râului. Ea se află la 6 km nord de DN67 Târgu-Jiu Râmnicu-Vâlcea şi 500 m de Sfânta Mănăstire Polovragi. Modelată de bătrânul Olteţ, de-a lungul mileniilor de stăruinţă, într-o bandă de calcare jurasice din sudul Munţilor Căpăţânii, Peştera Polovragi reprezintă un veritabil punct de atracţie turistică în ansamblul obiectivelor din Nordul Gorjului de Est.

manastirea_polovragi

Mânăstirea Polovraci

Mănăstirea Polovragi – este situată la nord-est de Târgu-Jiu, pe şoseaua Târgu-Jiu Râmnicu-Vâlcea, într-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor. Intrarea în incinta mănăstirii se face printr-o poartă masivă din lemn, frumos sculptată, pe care scrie : “Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”. În partea dreaptă a porţii este o frumoasă troiţă din lemn sculptat, pe postament de beton, închinată eroilor şi martirilor României.

Masa tacerii

Masa Tăcerii

Ansamblul monumental Constantin Brâncuși – a fost construit în memoria soldaților căzuți în Primul Război Mondial. Componentele sale sunt dispuse pe aceeași axă, de la apus spre răsărit, fiecare având câte o semnificație aparte. Axa are o lungime de 1275 m și creează o legătură între toate aceste elemente.Ansamblul a fost construit între anii 1937 – 1938 și inaugurat la data de 27 octombrie 1938. Se află în aer liber și nu există nicio taxă de vizitare.

Hurezu

Elevii Clasei a VII a

Complexul Muzeal Măldăreștia fost organizat într-un cadru natural pitoresc și reunește Culele Greceanu, Duca, precum și Casa Memorială I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii românești, în care se împletesc armonios elemente țărănești din zonă cu elemente ale unor constructți cu caracter de fortificații. Pe aceste meleaguri, unde legenda se îmbină cu istoria, Cula Greceanu își are începuturile în secolul al XVI-lea, când Nan Paharnicul construiește un turn de apărare, iar nepotul sau, Tudor Maldăr, adaugă spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, restul construcției.

Hurezu 1 prelucrata

Elevii Clasei a VII a

In ceea ce priveste etimologia cuvântului „cula”, acesta derivă din turcescul „kule”, care desemnează un turn, iar în spațiul românesc definește, prin extensie, o locuință întărită în formă de turn, care are drept caracteristici principale un parter înalt, masiv, o scară interioară de acces spre etaj și retragerile succesive ale zidului în înălțime.

Autor prof.  Alexandru Vodă și Valentin Zafiu

Lasă un răspuns