Teatru

PROIECT TEATRAL

Suntem mândri de elevii noștri talentați si serioși! Cei șase curajoși, de la Colegiul Tehnic Petru Rareș, s-au avântat intr-un proiect frumos și greu: TEATRUL PENTRU A ÎNVĂȚA SĂ GÂNDIM LIBER.

 

Spectacolul pe care l-au pregătit sub îndrumarea doamnei Daniela Mișcov, in rol de producător și regizor, este o fereastră spre orașul văzut prin ochii lor!

Liceenii noștri: Andreea Tighici, Andreea Balan, Gabriela Matei (cls a X-a D), Darius Dumitru, Mihai Doncilă (cls a XI-a A) și Cristian Stănescu (cls a X-a B), nu numai ca au fost actori dar au creat scenariul, reportajul foto inclus în spectacol, afișele și sloganurile, au ales coloana sonoră!

 

Spectacolul face parte din proiectul “Dâmbovița în timpuri noi”, produs in cadrul programului de Microgranturi pt proiecte comunitare 2017, finanțat de Primăria Municipiului Bucuresti prin ARCUB.

 

Pe data de 5 decembrie, trupa de teatru a colegiului nostru, care a făcut parte din proiectul ” Dâmbovița in timpuri noi”, și doamna Daniela Mişcov, coordonatoarea proiectului, au fost invitați la Radio România Cultural, pentru un interviu, după reusita pe care au avut-o cu piesa lor de teatru.
Emisiunea a fost difuzată pe data de 19 decembrie 2017, la Radio România Cultural.
Felicitări doamnei Mişcov pentru toată munca depusă, felicitări micilor nostri artiști și sperăm că vor participa, și de acum înainte, la cât mai multe proiecte la fel de frumoase!

 

 

ULTIMUL SPECTACOL

Pe 14 noiembrie 2017, prichindeii noștri, de la clasele mici, au vizionat musical-ul ”Chirița la Iași”, având-o în rolul principal pe doamna Stela Popescu, îndrăgita și regretata artistă a teatrului românesc de revistă.

  

TEATRU

„Deși teatru românesc a aparut târziu (până în secolul XIX – lea spectacolele de teatru erau sub formă de spectacole de divertisment jucate în curțile boierești sau sub formă de teatru folcloric) el a evoluat rapid și constant.

Primele reprezentații, de către artiști amatori, au avut loc în Iași în 1814 și în București în 1818. Spre mijlocul secolului, apetitul societății românești pentru teatru a dus la o prezență aproape continuă a trupelor străine în amandouă capitalele și la primele reprezentații în limba română. Școlile de teatru ale Societății Filarmonice din București (1833) și ale Conservatorului Filarmonic și Dramatic din Iași (1936) și mai târziu a mai multor școli de arta dramatică de stat (1864) au pus bazele educației teatrale.

În anul 1852 au apărut primele trupe teatrale independente. O trasatura a teatrului românesc de la fondarea teatrelor naționale din București și Iași, după 1870, până în zilele noastre este subvenționarea lor de către stat.

În timpul anilor comunismului s-au remarcat mari regizori de teatru: Sica Alexandrescu (1896-1973), Liviu Ciulei, Lucian Giurchescu, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Andrei Serban, David Esrig, Ion Cojar si mulți alții. Mulți s-au alăturat diasporei și au devenit nume răsunătoare în teatrul internațional. După 1989, teatrul românesc s-a impus prin reprezentații de succes pe marile scene ale lumii, mulțumită actorilor săi de excepție și a unei regii originale datorată unor regizori ca Silviu Purcarete, Cătălina Buzoianu, Tompa Gábor si Mihai Maniuțiu.

Numarul de teatre a crescut de la 14-16, la începutul celui de al doilea război mondial, la 45-50 în anii 70 și 80 și apoi la 52 în 1996. Numărul de spectatori a fluctuat: de la 1.5 milioane în 1938 a crescut la 6-7 milioane în anii 80 și a scăzut la 1 milion în ultimii cațiva ani. ”

Bibliografie: Site-ul www.calificativ.ro – referat „TEATRU”

MY FAIR LADY

???????????????????????????????

My Fair Lady – Colegiul Tehnic „Petru Rareș” – Ziua liceului

Eliza Doolittle este o tanara care isi castiga existenta vanzand flori pe strada. Accentul stricat si pronuntia defectuoasa a fetei atrage atentia unui trecator- profesorul de fonetica Henry Higgins, un lingvist cunoscut. Increzator in metodele sale, Higgins se lauda ca poate sa faca, la nivelul vocabularului, ca Eliza sa para ducesa. Intaratata, Eliza merge la casa profesorului, dorind sa invete, si ajunge subiectul unui pariu intre Higgins si prietenul sau Pickering. In sase luni fata trebuie sa apara la Balul Ambasadei asa ca, imediat, este supusa la epuizante exercitii fonetice zilnice. In acest timp, Eliza este cautata de tatal ei, om simplu si fara capatai care reuseste sa scoata bani de la Higgins contra educatiei fiicei sale.

???????????????????????????????

My Fair Lady – Ziua liceului

Ca rasplata pentru reusita neasteptata asupra catorva fraze elementare, Eliza este prezentata aristocratiei la cursele de cai unde face impresie prin eleganta, dar si prin relatari nelalocul lor. In urma balului, la care prezenta Elizei starneste admiratie si curiozitate, pariul este castigat – dar Higgins isi da seama de importanta pe care a capatat-o aceasta fata in viata lui.

???????????????????????????????

My Fair Lady – Ziua liceului

Comedie muzicala, inegalabila in stralucire, inspirata de mitul lui Pygmalion, de libretul operetei compuse de Frederick Loewe si, nu in ultimul rand, de piesa de teatru a lui G.B.Shaw. Un profesor de fonetica se indragosteste de indaratnica sa eleva: o florareasa, pe care o transforma dintr-o femeie simpla, lipsita de educatie, intr-o adevarata doamna.

Lasă un răspuns