Ramurile biologiei

 DESCRIERE – termenul biologie provine din greacă și înseamnă „viață” (bios) și studiu (logos). Subiecte cu privire la originea, evoluția, taxonomia, structura, anatomia, creșterea și funcționarea organismelor sunt analizate în detaliu. Luand în considerare faptul că există milioane de entități vii, biologia este un subiect foarte vast. Pentru a evita confuzia și, în același timp, pentru a permite studiul aprofundat al grupurilor de ființe vii, oamenii de știință au dezvoltat diferite ramuri ale biologiei. Enumerăm mai jos diferite ramuri ale biologiei pentru o mai buna înțelegere.
Botanica – este o ramură principală a biologiei, care se concentrează pe studierea plantelor și acoperă toate aspectele, de la numirea plantelor la clasificarea creșterii lor, a dezvoltării, a reproducerii și a bolilor lor.
Zoologia – tot o ramură principală a biologiei, se axeaza pe speciile de animale. Este împărțită în subramuri care studiază un anumit grup de animale (de exemplu, mamalogia se ocupa numai cu mamiferele).
Microbiologia – numele însuși dezvăluie studiul de bază ale acestei discipline: se ocupă cu studiul populației microbiene, care interacționează cu alte viețuitoare în diferite moduri.
Biochimia – într-un organism viu, reacțiile chimice sunt esențiale pentru funcționarea normală a proceselor lui. Astfel de procese chimice esențiale pentru supraviețuire sunt acoperite de ramura biochimiei.
Fiziologia – fiziologia este definită ca fiind studiul organismelor vii, în special al organelor interne și a proceselor care sunt asociate cu funcționarea lor.
Biotehnologia – este o ramură noua a biologiei, care se ocupa cu aplicarea microorganismelor pentru bunăstarea sau beneficiul omenirii și al societății.
Micologia – conform taxonomiei zilelor moderne, ciuperca nu este nici planta, nici animal, ci apartine unui grup de forme de viață diferite și este studiat de micologie.
Entomologia – se ocupă exclusiv cu studiul insectelor: taxonomia lor, caracteristicile, adaptările, rolurile și comportamentul acestora.
Ecologia – este încorporată ca ramură a biologiei, în scopul de a certifica relația dintre ființele vii (atât plante, cât și animale) și mediul lor.
Anatomia- aplicabilă plantelor și animalelor, studiază structura detaliată, organele interne și funcțiile unui organism.
Biologia de dezvoltare – așa cum arată denumirea, biologia de dezvoltare se ocupă cu studiul diferitelor faze de creștere și dezvoltare a unei ființe vii.
Criobiologia – această disciplină se ocupă cu efectele temperaturii extrem de scazuta asupra celulelor vii și a organismelor ca un întreg.
Citologia și biologia moleculara – citologia este studiul aprofundat al celulei și al structurii, funcției, părților și al anomaliilor ei. De asemenea, studiul organismelor la nivel molecular se numește biologie moleculară.
Genetica – este ramură a biologiei care se axează pe gene, ereditate și atribute similare care fac organismele să difere unele de altele.
Biologia evolutiei – după cum știm cu toții, organismele foarte dezvoltate au evoluat din forme mai simple. Există o ramură specifică a biologiei care se concentrează pe evoluăia speciilor.
Etologia – este o subramură a zoologiei și se ocupă cu adaptările comportamentale ale animalelor, în special în mediile lor naturale sau originare.
Bioinformatica – bioinformatica leagă studiile genomice de aplicarea datelor prelucrate, a cunoștintelor și a aplicațiilor calculului statistic.

 

Acest articol a fost publicat în Discipline. Salvează legătura permanentă.