Scurt istoric

In anul 1947 se deschidea, în actualul local al atelierelor scoala de pe malul Dâmbovitei, Scoala de Textile si Pielarie Kirov, aparuta pe lânga Atelierele Mestesugaresti Kirov.

Necesitatea existentei unui centru de pregatire profesionala a muncitorilor din domeniul textilelor si al pielariei îsi gasea justificarea în dezvoltarea incipienta a productiei la scara industriala pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Rationalizarea activitatii de productie, impusa de industrializare, a generat necesitatea unei forte de munca pregatita la nivel mediu, care sa faca fata retehnologizarii unitatilor de profil.

Desi dupa 1948 doar pe teritoriul Bucurestiului au aparut numeroase întreprinderi cu profil de pielarie, blanarie si încaltaminte – “Progresul”, “Flacara Rosie”, “Pionierul”, “Carmen” – Scoala de Textile si Pielarie, aparuta pe lânga Atelierele Mestesugaresti Kirov devenite Întreprinderea “Dâmbovita”, s-a mentinut ca unica furnizoare de forta de munca specializata în domeniu.

În anul 1949 Scoala de Textile si Pielarie Kirov devine Scoala profesionala Kirov, denumire pe care o pastreaza timp de câtiva ani, când, la mijlocul anilor ’50 devine Scoala profesionala “Dâmbovita”.

La începutul anilor ’60, se înfiinteaza ,alaturi de clasele de scoala profesionala, si clase de liceu tehnologic, sub denumirea de Liceul Industrial de Confectii nr.2.

În anul 1968 denumirea Scolii profesionale “Dâmbovita” se modifica, ea devine Scoala profesionala nr. 29.
Pe masura ce în domeniul industriei pielariei, blanariei si încaltamintei au început sa fie utilizate si materiale sintetice, oferta profesionala a unitatii noastre s-a diversificat, pregatind si operatori mase plastice.

În anul 1974, aflându-se sub patronajul Întreprinderii Dâmbovita, liceul tehnologic primeste numele de Liceul “Dâmbovita”.

Cele doua forme de învatamânt continua sa coexiste, sub denumiri separate, pregatind muncitori calificati în meseriile: confectioner de piele si înlocuitori, operator în fabricarea si prelucrarea polimerilor, proiectant încaltaminte, precum si maistrii în confectii încaltaminte, marochinarie, prelucrarea maselor plastice si a cauciucului, pâna în anul 1990, când se unesc sub denumirea comuna de Grup Scolar Industrial “Dâmbovita”. Din acelasi an, claselor de liceu tehnologic li se alatura si clase de liceu teoretic.

În anul 1992 denumirea se modifica din nou, de data aceasta în Grupul Scolar Industrial “Petru Rares”.

Din anul scolar 1999 / 2000 în cadrul unitatii noastre functioneaza si clase de Protectia mediului, ce pregatesc tehnicieni în domeniul protectiei mediului.
Tinând cont de vechimea unitatii noastre, de faptul ca profilul initial s-a pastrat în permanenta, de eficienta pregatirii de specialitate si temeinica pregatire teoretica asigurata de corpul profesoral existent în unitatea noastra – probata prin calitatea absolventilor scolii profesionale, precum si prin numarul mare de absolventi ai liceului teoretic si tehnologic ce opteaza cu succes pentru continuarea studiilor în cadrul institutiilor de învatamânt superior – , de orientarea spre cerintele actuale ale societatii prin specializari ca “matematica – informatica” si “protectia mediului”, Ministerul Educatiei Nationale a hotarât în anul 2000 includerea unitatii noastre în categoria Colegiilor Tehnice sub denumirea de COLEGIUL TEHNIC “PETRU RARES”.
Din anul scolar 2003 / 2004 clasele scolii profesionale functioneaza ca “Scoala de Arte si Meserii”.

Din anul 1947 si pâna în prezent, unitatea noastra scolara este singura unitate de formare profesionala în domeniul pielariei din Bucuresti, sudul tarii si Moldova.

De–a lungul timpului, absolventii unitatii noastre scolare au urmat fie cursurile unei unitati de învatamant superior, fie pe cele ale unei scoli postliceale, colegiu sau scoli militare, iar unii s-au încadrat direct în munca în domeniul în care au obtinut specializarea în timpul liceului / scolii profesionale sau în alte domenii. Ne putem mândri cu faptul ca fosti absolventi au devenit specialisti în domeniile lor de munca, atât ca muncitori si maistri cu înalta calificare în domeniul industriei chimice si al industriei usoare, cât si manageri, profesori, avocati, economisti, medici, ofiteri, interpreti de muzica usoara, actori.

Lasă un răspuns